Hoe kun je eenvoudig je Google PageSpeed Insights score kan verhogen?

Maak afspraak

8 min leestijd - Geschreven op 20 januari 2025

Het wordt steeds belangrijker om een website of webshop te hebben die snel laadt. Het dient niet alleen voor een fijn gebruikersgemak voor je bezoekers. Ook Google hecht ontzettend veel waarde aan een website die snel laadt. Het bepaald mede hoe goed jouw website of webshop wordt geïndexeerd in de zoekresultaten. In dit artikel proberen we een aantal zaken toe te lichten hoe je de snelheid van je website optimaliseert en wat je er allemaal aan hebt.

Jouw website of webshop ook sneller maken?

We helpen je graag bij het optimaliseren van je website of webshop.

Neem contact op

Wat heb je aan een snelle(re) website?

Een snellere website, wat heb je er aan? Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk dat je bezoekers een prettigere ervaring hebben om je producten of diensten te bekijken en / of aan te schaffen. Het heeft echter meer voordelen. Zoekmachines als Google nemen de snelheid van websites of webshops namelijk ook mee in de beoordeling voor een mogelijk hogere indexactie. Investeren in een snellere website, kan uiteindelijk dus ook meer klandizie opleveren.

Wat is Google PageSpeed Insights?

Om je een handje te helpen heeft Google een tool ontwikkeld die de snelheid van je website een beoordeling geeft. De tool –PageSpeed Insights– geeft hierbij tips over de te verbeterende zaken.

Google stelt hoge eisen aan websites. Hun visie is dat een bezoeker de beste ervaring krijgt en het meest relevante resultaat vindt voor zijn zoekopdracht. En daar is wat voor te zeggen. Doordat ze gebruik maken van talloze algoritmes die met elkaar samenwerken, proberen ze tot een resultaat te komen die leidt tot het meest relevante resultaat. Toch blijft Google een machine en is het geen alwetende autoriteit. De richtlijnen en verwachtingen die Google aan websites en webshops stelt, zijn niet perfect. Maar het biedt wel een mooi kijkje in wat er allemaal bij komt kijken.

Google Pagespeed Insight

Wanneer je de pagina van PageSpeed Insights bezoekt en het adres van je website invult, zal je zien dat je website een score ontvangt. De score loopt van 0/100 tot 100/100 en is verdeeld voor een mobiele weergave en een desktopweergave. Aan de hand van dit resultaat kun je vervolgens aan de slag om je website te optimaliseren.

Onthoud altijd wel dat een 100/100 score niet direct betekend dat je een perfecte website hebt. Er zijn namelijk meer facetten belangrijk. Wel zorg je er voor dat je voor Google de meest optimale ervaring biedt. Hierdoor loopt je website-indexering op dit vlak in ieder geval niet spaak. Met onderstaande tips kun je aan de slag voor een hogere Google PageSpeed score!

1. Optimaliseer je afbeeldingen

Dit is misschien een bekende tip, maar het blijft een van de belangrijkste aspecten voor een snelle website: optimaliseer je afbeeldingen. Afbeeldingen bieden vaak de meeste ruimte voor verbetering in laadtijd. Controleer daarom alle afbeeldingen op je website en verklein ze waar mogelijk. Daarnaast is het goed om te weten dat JPG-afbeeldingen doorgaans kleiner zijn dan PNG-afbeeldingen, waardoor ze sneller laden. Nog beter is om gebruik te maken van een relatief nieuw formaat, namelijk WebP. Ook Google raadt deze structuur aan te gebruiken voor een optimale PageSpeed score.

Voor logo’s raden we altijd aan om SVG’s te gebruiken. Dit oogt namelijk niet alleen scherper voor hoge resolutie schermen, ze zijn vaak maar een fractie van de kb’s ten opzichte van andere bestandsformaten.

Een handige vuistregel: zorg dat je grote afbeeldingen tussen de 200 en 300 kb blijven. Maak ze niet veel kleiner dan 100 kb, want hoewel ze dan snel laden, kan dit leiden tot een lage kwaliteit bij fullscreen weergave. Door je afbeeldingen goed te optimaliseren, kun je aanzienlijk winst behalen. Dit kan je website zomaar extra punten opleveren in Google PageSpeed Insights.

2. Geef voorrang aan content boven de vouw

Wanneer een bezoeker op je website komt, ziet hij meteen het deel van de content dat zichtbaar is zonder te scrollen. In vaktermen wordt dit ook wel ‘boven de vouw’ genoemd, het is een term die afkomstig is uit de wereld van kranten. Omdat Google streeft naar een optimale gebruikservaring, is het cruciaal om prioriteit te geven aan deze content.

illustratie voor onder en boven de vouw

 

Daarom is het belangrijk om tijdens het ontwerp proces van je website rekening te houden wat je hier wilt laten zien. Daarnaast is het in de ontwikkelfase van je website van belang dat dit onderdeel ook technisch op ordere is in de structuur van de code. Dit kun je bereiken door de benodigde data te verkleinen of door de HTML zo op te bouwen dat deze content als eerste wordt geladen, nog vóór andere elementen. Heb je geen ervaring met coderen of niemand in dienst die dit kan realiseren? Wij kunnen je altijd assisteren bij verdere optimalisatie.

3. Regel betrouwbare hosting

Zonder goede fundering, geen stevig huis. Dit geldt ook voor jouw website. Een goede hosting zorgt voor een stevige basis voor de bereikbaarheid van je website. Maar wat maakt een hosting nou een goede hosting? Hieronder een aantal belangrijke apsecten om mee te nemen:

  • Kies een pakket die past bij je website
    Klinkt logisch, maar dit onderdeel wordt vaak onderschat. De server moet over genoeg capaciteit beschikken om je website vlot te trekken.
  • Weinig downtime
    Wel zo handig als je bereikbaar wilt zijn voor je bezoekers.
  • Neem geen shared hosting
    Bij shared hosting wordt je server capaciteit gedeeld met andere websites. Wordt het bij een andere website druk, dan worden de laadtijden van jouw website minder snel.
  • Snelle communicatie helpdesk
    Niets is zo frustrerend als een helpdesk die niet snel te bereiken is op het moment dat jouw website wel een storing ondervindt.

Heb je een hosting partij gevonden die voldoet aan het bovenstaande? Dan kan dit in ieder geval bijdragen aan een positief resultaat voor je Google PageSpeed score. Heb je hulp nodig bij het vinden van een juiste hosting? Wij kunnen je natuurlijk ook altijd helpen. Neem gerust contact op.
servers

4. Minimaliseer je code

Hoewel een website vol toeters en bellen misschien indrukwekkend oogt, heeft Google doorgaans een voorkeur voor kleinere, compacte websites. Dit betekent niet dat je een minimalistisch wit scherm met alleen tekst en een menu moet maken. Het betekent wel dat je ‘overbodige’ code zoveel mogelijk moet beperken of verwijderen. Door je code compacter te maken, zorg je ervoor dat je website sneller laadt.

Je kunt beginnen met het optimaliseren van de code door je CSS, HTML en JavaScript te laten analyseren en opschonen. Met wat ontwkkelkennis kun je dit misschien zelf, of je kan dit laten doen door een externe partij. Laat ze aandacht besteden aan het verwijderen van overbodige witregels, onnodige nieuwe regels, overtollige opmaak, en verouderde onderdelen die niet meer worden gebruikt.

Heb je geen tijd, zin of middelen om dit handmatig te doen? Overweeg dan het gebruik van tools zoals HTMLMinifier, CSSNano en UglifyJS om dit proces te automatiseren. Zo kun je zonder veel moeite de laadtijd van je website verbeteren. En zo is Google PageSpeed weer een stapje blijer.

5. Gebruik browser caching voor hogere Google PageSpeed Insights score

Elke keer dat je een website bezoekt, slaat je browser bepaalde delen van de site lokaal op in een cache. Dit kunnen onderdelen zijn zoals HTML, CSS, JavaScript en afbeeldingen. Wanneer je de website opnieuw bezoekt, haalt je browser deze bestanden uit de cache in plaats van ze opnieuw te downloaden. Dit zorgt ervoor dat de website bij een volgend bezoek sneller wordt geladen. Maar om hiervan te profiteren, moet browser caching wel correct zijn ingesteld.

Het instellen van browser caching is gelukkig relatief eenvoudig. Gebruik je een WordPress-website? Dan kun je dit regelen met plug-ins zoals W3 Total Cache of WP Rocket. Deze tools maken het instellen van caching snel en gebruiksvriendelijk, zonder dat je veel technische kennis nodig hebt. Opnieuw een stukje van de puzzel naar een hogere PageSpeed score.

6. Verwijder scrips die zorgen voor Render Blocking

Render blocking, het is een vakterm die je misschien wel is voorbij hebt zien komen. Wanneer een website wordt geladen, zijn er onderdelen die essentieel zijn voor de gebruiker, zoals de zichtbare content en primaire styling (CSS en JavaScript). Daarnaast zijn er onderdelen die minder belangrijk zijn voor de directe gebruikerservaring, zoals scripts voor analyse of tracking, bijvoorbeeld Google Analytics. Deze minder relevante onderdelen kunnen de laadtijd van de site onnodig vertragen als ze niet goed worden ingeladen.

Om render blocking te voorkomen, kun je prioriteit geven aan de belangrijkste elementen van je website. Plaats essentiële CSS- en JavaScript-bestanden in de-tag, zodat deze direct worden ingeladen. Minder urgente bestanden, zoals scripts voor statistieken of tracking (zoals Google Analytics), kun je beter in de footer van je website plaatsen. Hierdoor worden deze pas als laatste geladen, wat de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van je website aanzienlijk verbetert.

Render Blocking

Conclusie

Lang verhaal kort; Een goede Google PageSpeed-score vereist een snelle, geoptimaliseerde website. Focus op het verkleinen van afbeeldingen, minimaliseren van code, gebruik van browser caching en het vermijden van render blocking. Geef prioriteit aan content boven de vouw en kies betrouwbare hosting. Dit zijn in ieder geval een aantal belangrijke handvatten die je laadtijd, gebruikerservaring en je positie in zoekresultaten kunnen verbeteren.

Wil je dat wij je met het bovenstaande helpen? Neem gerust contact op en we plannen graag een video call in of komen bij je op bezoek.

Jouw website of webshop ook sneller maken?

We helpen je graag bij het optimaliseren van je website of webshop.

Neem contact op

Deel deze pagina

LinkedIn Facebook Twitter

Samen bouwen aan jouw online succes?

Bij Eye Entertainment in Groningen geloven we sterk in het samenspel tussen creativiteit en gebruiksvriendelijkheid. Of het nu gaat om het ontwerpen van een website met een strakke, intuïtieve gebruikerservaring of het bouwen van een webshop die opvalt en converteert, we combineren design met functionaliteit. Samen kunnen we de perfecte mix creëren voor jouw digitale aanwezigheid.

Maak afspraak